Ondernemen is soms als een poolexpeditie

Als ondernemer ben jij degene die de regie neemt over je tijdbesteding, je planning, je financiën, je branchekeuze en andere zakelijke aangelegenheden. Omstandigheden veranderen voortdurend, dus bijsturen is een absolute voorwaarde voor goed ondernemerschap. Gisteren had ik een na-het-werk-borreltje met een opdrachtgever. Hij had deze week een presentatie gezien van een groep mannen die een Noordpool-expeditie hadden gemaakt. Een enorme prestatie.

Grotenoordpool
Want stel je voor: Maandenlang met een klein groepje, volledig afhankelijk van elkaar, volstrekt geen contact met de bewoonde wereld. Je tandpasta is bevroren (het is veertig graden onder nul), je trekt te voet over het zeeijs. Het doel: de negentig gradenpunt bereiken. En als je er bijna denkt te zijn...is je ijsschots verder gedreven en wijst je kompas een andere richting uit. Enorme ontberingen hebben deze mannen zich getroost.

Mijn opdrachtgever is geraakt door deze mannen. En ook mij inspireert het verhaal. Zij gebruiken hun poolexpeditie als metafoor voor het ondernemerschap. Je hebt een doel voor ogen. Glashelder. En als je bijna je doel bereikt hebt...veranderen onstandigheden. Je moet bijsturen, je kompas goed in de gaten houden. Je werkwijze soms aanpassen aan de omstandigheden. En vervolgens met vol vertrouwen en inzet je tocht vervolgen.

Mijn navigatie-instrumentarium in het ondernemen bestaat uit mijn geweten, mijn ervaring, mijn gezonde verstand, mijn intuïtie en -vooral- mijn gevoel voor plezier. Het lijkt tegenstrijdig: 'gezond verstand' en 'intuïtie'. Toch werkt het iedere keer. En als een bepaald doen toch niet gehaald wordt, is er geen nood aan de vrouw. Het was dan waarschijnlijk toch iets dat niet op mijn ondernemerspad thuishoorde. En zo vervolg ik mijn ondernemersreis. Met vertrouwen, en met goede instrumenten. Of het nu om bedrijfsvoering, opdrachtgevers, planning, nieuwe kansen of wát dan ook gaat.

De paden op, de lanen in, wat Eos Communicatie betreft! Het Noordpoolgevoel...maar dan wel met een kop warme latte macchiato.