Onafhankelijkheid als ondernemer

Vorige week las ik op Sprout een berichtje over de behoefte van ondernemers aan onafhankelijkheid. In het stukje stond dat bijna de helft van alle ondernemers start om verlost te zijn van een werkgever en om flexibel te kunnen werken. pakweg twintig procent heeft een eigen toko om meer te verdienen.

Dit artikeltje heb ik direct aangevinkt in mijn Bloglines-account, zodat ik het snel terug kon vinden. Het suist nu al een paar dagen door mijn gedachten. Nu mijn deeltijdfunctie bij wonenCentraal achter me ligt, en ik nu serieus veel tijd besteed (en nog meer plezier heb!) aan mijn ondernemerschap, voel ik me ook onafhankelijker. Het is natuurlijk van belang om mooie continuïteit in opdrachten te behouden. Ach, dit geldt immers voor álle ondernemers?

KofjeIk merk dat ik als ondernemer toe ben aan deze verantwoordelijkheid. Als mens ook. Ik hecht wel echt aan goede, ontspannen en leuke contacten met sympathieke collega's. Met vakprofessionals. Sparring partners. Dat is de reden waarom ik me bij tijd en wijle als communicatieprofessional of projectleider laat detacheren naar organisaties. Je komt steeds weer nieuwe mensen tegen, je kan nog eens een praatje maken bij het koffieapparaat (Twitter is daarvoor leuk, ik blijf ook Twitteren, maar real life heeft ook zo z'n charmes). En je kunt mooi een kijkje in de keuken nemen bij andere bedrijfsculturen en branches.

Ik blijf dus een beetje hinken op deze twee behoeften: de behoefte aan zelfstandigheid en het prettige van dagelijkse collega's. Vooralsnog laten deze twee zich goed combineren. Iemand ook ervaringen op dit vlak?