De andere invulling van de lente

De beslissing om dit voorjaar voor het eerst in vijf en een half jaar géén grote groep te begeleiden in OnlineComm Academy was een goede. Niet dat ik het niet mis: de interactie met meerdere professionals in social blended learning is me dierbaar en ik geloof er 100% in. Nog altijd. Want e-learning in combinatie met in real life trainingen is gewoon een ontzettend sterke. Maar de keuze om deze lente net even anders in te vullen geeft me - voor nu - iets meer vrijheid. Om mijn tweede boek te schrijven. Om de online trainingen te optimaliseren. Om technisch onder de motorkap te sleutelen aan mijn websites en e-learningomgeving. Om op adem te komen na de TEDx storm. Om op details mijn zakelijke koers bij te stellen. En dat is eigenlijk best fijn.

Contemplatie in de lente

Doorontwikkelen online trainingen

Het gave aan online trainingen is dat je meerdere mensen goed kunt helpen op momenten dat het hen schikt, zonder dat je alles veertigduizend keer hoeft te herhalen voor al die mensen. Het aandachtspunt aan online trainingen is dat je de content actueel moet houden. Dit is vooral cruciaal als je trainingen over social media en online communicatie gaan: niets is zo veranderlijk als dat (nou ja, behalve het weer dan). Dit betekent dat ik continu investeer in het actualiseren van trainingen. En dat kost tijd. En tijd is het kostbaarste goed in mijn leven op dit moment (op mijn dierbaren na dan), en vaker dan ik wil moet ik updates prioriteren. Sommige lessen zijn eerder vernieuwd dan andere. Dit heeft soms met mijn eigen planning te maken en soms met geplande of onverwachte updates van social media tools en netwerken. Het is als het bijsturen van de koers van een cruiseschip: het hele schip vaart wel, maar soms moet je iets kleins bijsturen om op de langere termijn niet op de verkeerde plek te arriveren. Deze lente gebruik ik dan ook dankbaar om de lessen te updaten en om nieuwe trainingen toe te voegen aan het lesaanbod van OnlineComm Academy.

Tweede boek

Het afgelopen jaar werkte ik aan twee boeken. Het ene boek heeft een connectie met mijn eerste boek vanuit WeesWijzer, 'Zo, nu ben je wees'. Aan dat project werk ik nog even door, dat heeft nog wat rijpingstijd nodig. Het andere boek ontwikkelt zich eigenlijk vrij vlot, en het voelt echt heerlijk om aan te werken. Typisch een geval van 'niets is sterker dan een idee waarvoor de tijd is gekomen'. Ik denk dat veel mensen iets kunnen hebben aan wat erin staat. Het is een non-fictie boek en het is deels autobiografisch en deels superpraktisch. Dit boek heeft geen verbinding met WeesWijzer (nou ja, een heel dun lijntje dan) maar gaat meer over een bepaalde professionele, praktische vaardigheid. Ik kijk zelf enorm uit naar het eindresultaat. Vertel ik zeer binnenkort meer over. 

Nieuwe events

De afgelopen jaren verzorgde mijn bedrijf het Social Value congres. Twee keer zetten we de boel op stelten met goede sprekers, fijne cadeaus, heerlijk eten en een belachelijke hoeveelheid nuttige informatie. Heel Veel Waarde. Dat gaan we dit najaar weer doen. Maar dan deze keer doe ik het niet in mijn eentje: ik heb gave mensen gevonden met wie het ongetwijfeld te gek samenwerken is in het kader van Social Value. We maken er iets onvergetelijks en uitermate waardevols van. Verwacht vooral niet het zoveelste 'goh-hoe-moet-je-nu-met-social-media-aan-de-slag'-event. Social Value 2015 wordt meer crossing border, de nadruk ligt meer hoe je echt een verschil kunt maken met gebruik van all things online, zakelijk, persoonlijk, filantropisch en anderszins. Ik vind het zelf namelijk veel interessanter worden als je oplossingen ontdekt buiten je eigen gebaande paadjes. Daar gaan we dan ook voor.

De accu opladen

The Big Four-Oh staat op de stoep: in juni word ik 40 jaar. En dat wil ik bewust beleven. Want ik ben eraan toe. Ik voel nu pakweg twee jaar dat ik in een nieuwe levensfase terecht kom, en dat is iets waarvoor ik dankbaar ben. Ik vertrouw er ook op dat het alleen maar leuker, fijner en nog zinvoller wordt. Er zijn veel dingen veranderd in de afgelopen tien jaar. Dat hoort ook in persoolijke en zakelijke ontwikkeling. En ik omarm het van harte. Ik neem dan ook ruim de gelegenheid om te zien waar ik nu sta en waar ik als mens naartoe wil. Hoe ik in het leven wil staan. Die reis is nooit af, totdat je je laatste adem uitblaast. En ik hoop dat dat moment nog een hele tijd op zich laat wachten, dus tot die tijd leef en leer ik iedere dag en kijk ik uit naar wat me te wachten staat. Laat die veertigste maar komen. I'm ready.