Periscope experimenten op TV en in voorleeskwartier

Gisteren was Periscope THE talk of the socials. En terecht. Want Periscope maakt live video streaming via Twitter nog eenvoudiger dan Meerkat al was. Talkshow-host Jeroen Pauw experimenteerde ermee op live TV, net voor de uitzending van zijn dagelijkse programma. En ik...deed mijn voorleeskwartier via Periscope. 'The Curse Of The Fires And Of The Shadows' van W.B. Yeats griezelde menigeen de nacht in.

PAUW

Jeroen Pauw liep gisteren met zijn Periscope-app aan door de redactieruimte en door de studio. We zagen collega's, lunch, publiek en af en toe Jeroen zelf. Het grappigst vond ik het feit dat Jeroen zich openstelde voor de comments van twitteraars in de app. Eerlijk is eerlijk, de comments hadden niet echt Pulitzerkwaliteit, maar waren wel vermakelijk. Ik merkte dat ik de interactie tijdens het kijkje in de keuken het aardigst vond. Enkele minuten na aanvang van de uitzending stopte de livestream. Op zich begrijpelijk: we hebben immers televisie.

Maar het is m.i. niet de essentie van de livestream om televisie tijdelijk te vervangen. Het gaat, wat mij betreft, om het binden van mensen in een bepaalde context.

Ik kijk regelmatig naar Pauw. Maar regelmatig ook niet. En toen ik deze stream zag, voelde ik me een deel van een ander sociaal geheel. Je mag even meekijken achter de schermen, samen met anderen die je niet ziet. En dat is speciaal. En goed. En na dik 8 jaar twitteren kan ik zeggen: deze vorm van livestream biedt een meerwaarde, mits creatief toegepast. Dus ja, ik begrijp dat Pauw de livestream uitzette na aanvang van het programma. Maar het was nóg toffer geweest als hij de app had laten doorlopen.

Wat ik wel een beetje jammer vond: de grote oppervlakte die de comments innamen op het scherm. Je zag er de video niet eens goed meer door. Dat moet toch beter kunnen. Bij Meerkat is dat minder hinderlijk. Daarbij hoeven voor mij de 'hartjes' (like-fiunctie van Periscope) niet. Ze bewegen zelfs op het scherm. Het doet mij een beetje te Hyves (brrr) aan. Laten we dat niet doen. Alsjeblieft.

Pauw op Periscope

VOORLEESKWARTIER

Om 21:30 was het tijd voor mijn aangekondigde voorleeskwartier, dat ik voorheen via Meerkat streamde. Ik nam er de tijd voor: een dik kwartier las ik voor uit één van mijn boemen met Ierse verhalen. Een griezelverhaal (uit 1893) van W.B. Yeats, The Curse Of The Fires And Of The Shadows, diende ineens voor menigeen als voor-het-slapen-gaan-verhaaltje. Dat vind ik leuk. Het geeft weer een nieuwe laag aan de band die je toch al met mensen had. Het verhaaltje is via Periscope trouwens na te kijken en luisteren.

EXPERIMENT

Laten de we experimenteerfase zo lang mogelijk houden. Dat prikkelt de creativiteit veel meer dan direct alle acties die 'we' elders doen, klakkeloos te kopiëren. Spelen geeft ruimte voor innovatie en toegevoegde waarde. Laten we ons op het laatste richten.

Vanavond geen verhaaltje: dan vier ik met vrienden de afterparty van mijn TEDxDelft talk. Mijn vrienden hebben me zo goed geholpen bij de voorbereidingen! Dat verdient bubbels. En zoals ik zeg 'Don't Drink & Tweet', houd ik deze traditie in ere voor Periscope. Santé!