Periscope en Meerkat...laat die optimalisering maar komen!

Het is zover, Twitter heeft het aangekondigde Periscope gelanceerd. De concurrent van live video streamdienst Meerkat kan gekoppeld worden aan het Twitteraccount. Meerkat heeft die pret niet meer sinds Twitter de API heeft gesloten voor de concurrent met het koddige stokstaartje. De eerste opvallende verschillen in de app som ik op in deze blogpost.

REPLAY & BEELDKWALITEIT

Periscope maakt de opname gereed voor replay na afloop van je stream. Bij Meerkat moest je nog zelf de video downloaden en vervolgens zelf uploaden naar een videosite naar keuze. De beeldkwaliteit is even goed als die van Meerkat. Periscope maakt beeldvullend video, zonder afleiding. 

NIET AUTOMATISCH IN DE TIMELINE

De tweets over je livestream in Periscope komen niet automatisch in de Twitter timeline. Dit moet je handmatig instellen. Eigenlijk vind ik dat best goed, want hoe ONTZETTEND vaak zien we in de timeline tweets verschijnen met 'NOW LIVE' en dat je iemand drie seconden de camera ziet richten op het plafond, om even aan een vriend te laten zien hoe de app werkt? Communicatiewaarde NUL, Twitter timelinevervuiling HONDERD. Dus fijn dat we nu wat gerichter en meer overwogen kunnen kiezen wanneer we onze plafondvideo's danwel waardevolle video's delen met de twittersphere.

VOLGEN EN GEVOLGD WORDEN IN PERISCOPE

Je kunt zien dat iemand je gaat volgen en je kunt zelf iemand gaan volgen in de Periscope-app. Dat zou Meerkat ook wel willen, maar ja (API-blokkade). Eerlijk is eerlijk: handig is het wel. Je kunt er sneller een groter bereik mee krijgen. En het is wel zo handig dat men daadwerkelijk wordt geconfronteerd met je video in de timeline. Dus.

WAT VERWACHT IK?

1.) Dat we binnenkort in-app kunnen streamen, dus met een in de Twitter-app geïntegreerde videofunctie in plaats van de externe app.

2.) Dat beide apps voorlopig blijven bestaan, ondanks het feit dat Twitter de weg heeft geblokkeerd voor Meerkat. Het triggert tot innovatie. En zo hoort het ook. Er is vanzelfsprekend geen garantie dat Meerkat blijft bestaan. Immers, in love, war & app marketing is alles geoorloofd.

3.) Dat we met z'n allen (maar dat is meer hoop dan verwachting, eerlijk gezegd) een stuk creatiever met livestream video op Twitter omgaan. Want die plafonds en uitzichten op snelwegen, die kennen we nu wel.

4.) Dat de contentmarketing-goden zich werpen op marketing via livestream. Vind ik misschien nog wel jammer ook (ondanks het feit dat ik zelf een online training over contentmarketing geef via mijn OnlineComm Academy). Want spontane video's, daar hoort wat mij betreft altijd ee beetje een JBF-factor (Jan Boeren Fluitjes) in te zitten. Omdat dat de charme ervan is. Laten we dat alsjeblieft koesteren mensen, en er de lol in houden. Niet ALLES willen vermarkten. Maar ik vrees dat het aftellen is tot de eerste Periscope Winning Lead Generation Strategies Masterclass (of zo) een feit is. En toch hoop ik van niet. Really.

EN NU?

Vanavond ga ik mijn livestream voorlees-sessie eens via Periscope doen in plaats van met Meerkat. Niet om Meerkat te willen passeren, maar om gelijke ervaring op te doen. Eens kijken hoe het bevalt. Ik denk dat ik vanavond eens een klassiek Iers griezelverhaal voorlees. Ben je erbij? Uurtje of 10?

LEES OOK:

Creativiteit op Meerkat [11 maart 2015]
Meerkat: live streamen op Twitter
[9 maart 2015]