Creativiteit op Meerkat

Eerder deze week blogde ik over Meerkat, wat het is en wat je ermee kunt. Na een paar dagen blij experimenteren heb ik een aantal bevindingen die ik met je wil delen. 

CREATIVITEIT

De Meerkat streams die ik vaak tegenkom in de timeline (en op MeerkatStreams.com) zijn registraties van autoritjes in steden (New York, Rio de Janeiro, Capelle aan den IJssel, you name it), huisdieren (hoe voorspelbaar, maar boeien, prima entertainment) en héél véél onleesbare computerschermen. Huh, computerschermen? Die zijn toch niet bedoeld voor video, behalve als het screencasts zijn? Eh ja, precies. Maar houd ze maar eens tegen, die tech bloggers. Ze schuiven nog niet eens hun lege pizzadozen van hun bureaublad af. Jeez!

Verder zien we ook de allround gurus (Gary Vaynerchuck) met behind the scenes streams. En de eerste fashion & beauty bloggers gaan ook los met het live laten zien van hoe je een ideale 'side bun' van je haardos maakt. 

Ik vind het leuk om na te denken over hoe je livestreams via Twitter kunt gebruiken als het net niet zo georganiseerd is als een webinar (en dat het dus wat quasi-nonchalanter mag), maar dan wel op een manier dat je én beeld én geluid én toegevoegde waarde biedt. En een beetje creatief, alsjeblieft.

Daarom besloot ik een paar experimenten uit te voeren.

 1. Allereerst liet ik via Meerkat een preview zien van de nieuwe postkaarten die ik voor WeesWijzer en WesternOrphans heb ontworpen. Om te weten wat men ervan vindt, en of ik nog kan voldoen aan speciale wensen in die richting. 
   
 2. Twee avonden achter elkaar vertelde ik tegen middernacht verhaaltjes voor het slapen gaan. Ik toonde de pagina's mijn Pixi-boekje en las de tekst voor. Niks fast-paced, maar lekker relaxed. De teksten in die Pixi-boekjes kunnen eigenlijk tegenwoordig niet meer (de feministische meetlat overleven ze niet), maar melig is het wel. De eerste avond ging het over de emoties van een treintje (tja), gisteravond over een familie mollen. Vanavond gaat het over scheepjes. En aangezien ik uitzicht op de Maas heb vanavond, is dat wel een toffe combinatie. 
   
 3. Ik draaide plaatjes. Vinyl. Op mijn platenspeler. Jolene van Dolly Parton (singletje, maar dan op 33 toeren. Had je vast ooit al op YouTube gezien. Maar boyo, geweldig!), Ray Charles en ander fijns. 
   
 4. Vanmiddag gaf ik een Star Wars Quote Quiz (what's not to like?). Ik las quotes voor uit Star Wars films.
  "I have a bad feeling about this."
  “This will be a day long remembered. It has seen the end of Kenobi, and will soon see the end of the rebellion.”
  "Let the Wookie win."

  Dat soort quotes. Maar blijkbaar waren ze een beetje te pittig, want ik kreeg niet zoveel antwoorden. Maar Nick antwoordde wel tof en goed, en Jasper ook. Blij mee! 

Zwaai maar met je handje naar Darth Vader!

Zwaai maar met je handje naar Darth Vader!

WAT VIEL ME OP BIJ DEZE EXPERIMENTEN?

 • De mate van interactie viel tegen. Ik denk dat Meerkat-video's toch nog een beetje worden geconsumeerd als tweets-op-televisie: scrollen en stil zijn. Een beetje video lurken, zeg maar. En toch is het wel leuk als mensen kijken. Maar meer interactie is wel fijner.
 • Achteraf kwam meer interactie op gang. Soms kreeg ik als reactie 'je het het eerder moeten aankondigen'. Op zich heeft men daar een punt, maar ik wilde juist de snelheid van Twitter inzetten (en testen).
 • Dat brengt me op het volgende punt: er zit pakweg een minuut vertraging op de lijn. Urgh, niet zo handig als je een Star Wars Quote Quiz met interactie (vragen en antwoorden) houdt! Zo ontzettend real time is Meerkat dus ook weer niet.

Wat leuk is: Op Meerkat Streams zie je een overzicht van de actueel lopende streams. Linksboven op onderstaande prent mijn Star Wars Quote Quiz. 

AND NOW WHAT, MASTER YODA?

Goede vraag. Ik blijf nog even experimenteren en hoop dat het coming of age-moment nog komt. En daarbij: Twitter werkt hard aan de aankoop van een Meerkat concurrent. Dus daar zullen we binnenkort ook wel mee gaan apenkooien. 

Mijn Star Wars Quote Quiz op Meerkat.

Mijn Star Wars Quote Quiz op Meerkat.