Pasjesmoe

PasjesPasjes. Iedereen heeft ze. Een pasje voor de bank, de bibliotheek, voordeelurenkaart voor de trein, je creditcard, vergeet vooral de Museumjaarkaart niet, Stay-Okaykaart...je kunt het zo gek niet verzinnen of je hebt er een pasje voor. Veiligheidspasjes zijn van een andere orde. pasjes om een gebouw binnen te komen. Omdat je er anders Niet Bij hoort. Of Niet Gevonden Wordt in geval van calamiteiten. Het pasje bevat immerspersoonsinformatie. Het is vast voor veel zaken goed en nuttig om gebruik te maken van pasjes.

Op dit moment heb ik zo'n pasje voor één van mijn opdrachtgevers. Het gebeurt echter maar al te vaak dat ik het pasje met een elastiekje aan een kledingstuk heb bevestigd, omdat ik het anders vergeet. Omdat ik vaak van kleding wissel, wil dit nog wel eens betekenen dat ik zonder pasje voor de deur van het kantoor sta. Pasje ligt dan nog op de strijkplank, naast een stapel kleding-van-gisteren. Of erger, in de wasmand.  Ik vergeet het ding dus regelmatig, graai tijdens mijn korte treinreis naar kantoor verwoed in mijn hippe grote witte tas, op zoek naar het kleinood. Vervolgens sta ik - pasloos- voor de gesloten deuren van kantoor, ik bel schuldbewust aan en word er dan vaderlijk danwel moederlijk en goedbedoeld op gewezen dat ik het pasje bij me moet hebben en dat het echt in mijn eigen belang is dat ik het ding koester al ware het een baby. Ik knik dan braaf, zeg dan dat ik het nóóit meer zal vergeten, en krijg een leenpas mee.

Eenmaal binnen de muren van kantoor ben je nog steeds volstrekt afhankelijk van het pasje. Om lunch te kunnen halen (het opent deuren) bijvoorbeeld. Of op een andere etage naar een overleg te kunnen. Iedere etage heeft Deuren Waar Je Een Pasje Voor Nodig Hebt. Ik moet eerlijk zeggen dat, ondanks alle nuttige redenen voor die dingen, dat ik er een soort persoonlijke weerstand tegen heb. Eigenlijk ben ik gewoon pasjesmoe. Want ik ben liever gewoon Jojanneke die voor een deur staat, en die herkend wordt door collega's. Maar ja. Wie herkent je nu...als je geen pasje bij je hebt?