Nieuwe generatie webdesign: reading view & artificiële intelligentie

Websites zijn altijd aan verandering onderhevig. Dat is hun aard en zo hoort het ook. De weergave van websites is echter niet iets dat door developers gecontroleerd en gehandhaafd kan worden onder alle omstandigheden. En ook dat is interessant. Want we willen zo graag dat onze web presence voor honderd procent overeenkomt met hoe wel onszelf en ons werk willen tonen aan de wereld. Die missie is alleen volstrekt kansloos. En dat is helemaal niet erg. Wait, what?

Nieuwe Generatie Webdesign AI

Reading View, Pocket, Reader View

Browsers als Windows Edge (krijg je bij de Windows 10 installatie) en Firefox maken het met de Reading View (en Reader View) functionaliteit mogelijk om web content weer te geven zonder alle zo zorgvuldig opgemaakte extra's die designers en webredacteurs hebben geplaatst. Dit onderstreept het belang van goed samengestelde content (beeld, tekst, links en evt. multimedia) binnen artikelen. Omdat niet iedereen je webpagina gaat doorscrollen. En omdat Reading View dus automagisch een selectie maakt. Doei controle. Op CNET vind je ook een nuttig stukje over het verschil in weergave.

Hier zie je de functionaliteit die Mozilla Firefox inbouwde.

Hier zie je de functionaliteit die Mozilla Firefox inbouwde.

En met een applicatie als Pocket kun je content in je browser bewaren voor later gebruik - maar deze wordt dan dus wel in-app weergegeven en dat doet dus iets met je design.

Is dit erg? 

Ja en nee.

Ja, het is absolute horror, want de weggefilterde content was misschien wel broodnodig om een genuanceerd beeld te krijgen van de boodschap op de pagina. En je hebt niet voor niets enorm veel aandacht besteed aan je grafische vormgeving, corporate (en personal) online identity, sales funnels en verkooppagina's. En zo. In 1994 was ik tweedejaars grafisch / interactief ontwerpen aan de Academie van Beeldende Kunsten en programmeerde ik websites in HTML. Dus geloof me, ik weet hoe ingrijpend het kan zijn om controle over design los te laten. 

Nee, het is geen horror, omdat je je boodschap toch al goed in je artikel had moeten plaatsen. En het gaat uiteindelijk om je boodschap. Bovendien is het naïef om te denken dat iedereen je content op dezelfde door jou geregiseerde manier gaat zien. Sowieso lezen ontzettend veel mensen al blogposts in RSS readers als Feedly (ik ook). Het in-app weergeven van reguliere webpagina's is maar één kleine stap verder.  Impliciete boodschap: Get. Over. Yourself.

The Grid

Sinds kort ben ik founding member van The Grid, een web development platform (momenteel in gesloten bèta) dat gebruik maakt van artificiële intelligentie om je website vorm te geven en de content te structureren. Dit gaat dus vele stappen verder dan het kiezen en customizen van themes (zoals WordPress en het mij dierbare Squarespace aanbieden). Geloof me, dat is voor mij als über controlfreak een belachelijk wild experiment. Maar ik moet wel, als ik mijn eigen advies (Get Over Yourself!) in de praktijk wil brengen. Want het is makkelijk kletsen aan de zijlijn. Dus zet ik een volgende stap. Uit de comfort zone.

In The Grid kun je wel voorkeuren aangeven. Of je een business look & feel wilt, of juist een goed doel voor ogen hebt. En je kunt je doelstellingen aangeven (sales, leadgeneratie, list building, dat soort dingen). Het is dan natuurlijk wel weer zo dat verschillende pagina's op je site (zoals 'ie nu waarschijnlijk is opgebouwd) verschillende doelstellinge hebben. Dat maakt het complex en de missie wellicht te hoog gegrepen. Maar goed. Wel proberen. Want ik wil het weten en ervaren.

Gooi ik dan mijn website zoals deze nu is weg? Nee, natuurlijk niet. Ik back-up alles en ik lanceer een parallel draaiende site. Omdat ik dan kan vergelijken hoe de prestaties zijn en omdat ik enorm benieuwd ben naar eventuele inzichten, tegenvallers en lumineuze kwaliteiten. Kortom, ik laat me verrassen. En ik verwacht dat mijn (en ieder anders) manier van content selecteren voor publicatie daar best eens door beïnvloed kan gaan worden. Als AI kiest wat waardevol is en hoe dit wordt getoond, dan kan het maar beter enorm deugen, nietwaar.

Maar je content- en marketingstrategie dan?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het dan met die zorgvuldige gecrafte verkooppagina's, salesfunnels, productaanbod-overzichten en dat soort zaken?

Nou, dat weet ik niet. Dat weet niemand. Behalve misschien de AI-goeroe van The Grid. En die misschien ook niet. 

Wild hè? Vind ik ook.

Daarom behoud ik mijn huidige sites ook. En houd ik rekening met deze veranderende omstandigheden in mijn contentstrategie en contentkalender. En dat zou jij ook moeten doen (maar dat moet je natuurlijk he-le-maal zelf weten). Dat is überhaupt DE regel van overleven als ondernemer: dat je je kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden. En dat je plezier hebt in het experiment.