Twitter groeit weer en dat is geen wonder

Het aantal actieve gebruikers van Twitter is gegroeid  van 303 naar 316 miljoen. Al lijdt het bedrijf verlies, de omzet steeg met 61%. En nee, wees gerust, dit is niet plotseling een economie-blog geworden. Maar deze cijfers zeggen wel iets. Iets dat niet in dit nieuwsbericht wordt genoemd. Iets dat niet alleen over financiële valuta gaat maar over sociale waarde.

Twitter Growth 2015

Advertenties, maar gebruikers?

Het grootste deel van de omzet (452 miljoen dollar) komt uit advertenties van campagnes in de timeline. Die groei bedraagt ook 63 procent. Superveel. En het bedrijf houdt rekening met een omzetgroei van bijna 90 miljoen dollar in het komende kwartaal. Twitter vindt echter dat het aantal gebruikers niet snel groeit. Het grappige is dat het aantal gebuikers met een spurt (15 miljoen in 3 maanden) gegroeid is in het afgelopen kwartaal. En wat is er het afgelopen kwartaal gebeurd?

Periscope werd gelanceerd. 

Op 26 maart, net na Meerkat. Net voor de start van het tweede kwartaal. En Periscope is een reden om Twitter-accounts af te stoffen danwel een nieuw account aan te maken als je nog niet @iemand was. Mobile livestreaming is een ding. Een groeiend ding. En als ik de salesgoeroe van Twitter was (okee, die ben ik niet, maar toch) zou ik rekening houden met de groei van Periscope in relatie tot de sales- en advertising kansen via deze tweede geïntegreerde timeline. 

Toekomstperspectief

Wat kan dat betekenen? Gaat die gebruikersstroom nu verder met enorm groeien? Ja, een tijdje. Maar wanneer men aan mobile livestream is gewend, wordt het tijd voor zakelijk uitnutten van die groei. Wat ik zou doen als ik bij Twitter hoog in de boom zou zitten? 

1.) Een tweede advertentie-inkomstenbron mogelijk maken voor users. In-app Periscope livestream Cards (zodra Periscope iets meer in ons collectieve social dna is gaan zitten) tussen de livestream posts, al dan niet gekoppeld aan Twitter Cards. Bijvoorbeeld. 

2.) Platform-only previews en releases van muziek, behind-the-scenes-film shots, interviews en andere media (zoals Netflix doet). "Twitter & Periscope present...*tromgeroffel*...[vul geweldige titel in]."

3.) En dus (inkopper) allianties sluiten met partijen als Netflix en individuele artiesten (Hi Taylor Swift).

4.) Vult u maar in. Opties te over.

Gebruikers kunnen overigens sowieso nu al zelf hun eigen marketingmachine laten draaien. Vele sales pro's en ambiërende marketeers posten volop time sensitive super deals. Geldig gedurende de loop van een stream (en/of replay). Of de helaas wat minder inspirerende reclamecampagnes van het kaliber 'wij van WC Eend adviseren WC Eend'. Maar die laatste variant hoop ik zo snel mogelijk te zien verdwijnen.

Use your business creativity, y'all at Twitter.