Periscope #OnlineCommScope 4: Digitale didactiek

De 4e editie van de serie over e-learning van #OnlineCommScope op Periscope vond vanmiddag plaats. In deze livestream besprak ik de 7 pijlers van digitale didactiek (die je kunt toepassen in je online trainingen). Daarnaast heb ik een aantal aanvullingen behandeld waarvan ik vind dat je ze eigenlijk niet mag overslaan. Omdat je er resultaat mee kunt behalen, en belangrijker nog: waarmee je cursisten grotere stappen kunnen zetten.

De stream duurt ca. een half uur en is prima als podcast te beluisteren. In de beeldopname (zie onder) zie je ook een aantal presentatievisuals. Maar eerst meer over de inhoud van deze aflevering.

OnlineCommScope digitale didactiek Jojanneke

Eén van de belangrijkste dingen waar cursusmakers rekening mee moeten houden, is het leren aan cursisten hoe ze moeten leren. Dat klinkt misschien vreemd, omdat we al naar school gaan sinds dat we vier jaar oud waren. Maar het belang van effectief leren is niet te onderschatten. En hier en daar hebben we verkeerde of niet zo efficiënte manieren aangeleerd. Onbedoeld zijn die in onze leergewoonten geslopen.

Zoals Sir Ken Robinson al heel duidelijk aangaf in zijn TED talk, zijn scholen van oudsher niet de plek bij uitstek waar creativiteit wordt aangemoedigd. Terwijl voor écht effectief leren een mate van creativiteit aangewakkerd moet worden (niet ontwikkeld, want creativiteit heeft iedereen in enige mate), zodat je de juiste dingen leert en vooral...ontdekt welke zaken het leren waard zijn. Welke zaken echte kwaliteit hebben. Dat moet je leren herkennen. En dan moet je nog leren hoe je deze dingen je eigen kunt maken. Helemáál als dit dingen zijn die je nog niet in het reguliere onderwijs aangeboden krijgt. Dus. :-)

Wat mij betreft: hanteer de 7 pijlers van digitale didactiek en maak gebruik van de 6 inzichten die ik proefondervindelijk ontdekte en toevoegde in onderstaande uitzending. 

HIER IS DE OPNAME van #OnlineCommScope over digitale didactiek voor je online training.

De volgende aflevering is morgen (donderdag 16 juli) om 13:00 en gaat over content creatie van online leermiddelen.

Download de Periscope app, meld je aan met je Twitter-account, volg @jojanneke, bekijk de komende uitzendingen...en ga er mee aan de slag. Uitzending gemist? Kijk dan in de vorige blogposts: daar vind je de replays van de voorgaande uitzendingen.

Extraatje: mocht je overigens de TED talk van Sit Ken Robinson nooit eerder gezien hebben: be my guest.