De pijnlijke kant van het Facebook algoritme

Het algoritme van Facebook bepaalt wat je in je nieuwsoverzicht ziet. Daar doet Facebook heel mysterieus over. Niemand weet exact hoe het algoritme werkt. Veel mensen denken het wel te weten. De beweegreden van Facebook om hun algoritme te gebruiken, is om voor iedere Facebookgebruiker de ervaring te optimaliseren. Dat je berichten ziet die jij interessant vindt. Dat adverteerders precies weten aan wie ze producten kunnen slijten. Maar wat als het algoritme niet goed werkt? Als je juist NIET een bericht ziet dat je ONGELOOFLIJK graag tijdig had willen zien? In mijn geval: het bericht van een vriend die me dierbaar is, maar die ik slechts ongever eens per jaar zie. Het bericht dat zijn moeder dagenlang spoorloos is, en dat hij hulp vraagt aan iedereen die het kan leveren. Wat als je dat bericht niet ziet? Maar wel, veel te laat, het bericht dat zijn moeder is gevonden en is overleden? En dat je dus he-le-maal niets hebt kunnen doen? Omdat je het niet wist?

Op dat soort momenten heb ik een hekel aan het Facebook algoritme. En faalt het algoritme dus jammerlijk in het optimaliseren van mijn gebruikerservaring.

Je zou kunnen denken: 'had hij dan geen mail gestuurd?' Nee, hij had geen mail gestuurd. Omdat hij waarschijnlijk dacht 'Facebook is het allersnelst, en als mensen het delen, komt het wel bij iedereen terecht'. In een ideale wereld was dat zo gegaan. Bovendien denk ik: als je in de situatie zit dat je moeder spoorloos is, ben je wel met andere dingen bezig dan iedereen in je vriendenkring per pesoon benaderen. 

Maar hoe dan ook, it makes me really, really sad.